Barendrecht

Barendrecht

Afval loont in Barendrecht

Van waardeloos, naar waardevol!
Bij Afval loont in Barendrecht kun je je afval gescheiden inleveren in ruil voor geld. Bij minimaal € 10,-spaarsaldo kan het geld worden uitbetaald. Je kunt meedoen als individuele spaarder of als maatschappelijke organisatie. Iedereen heeft elke dag afval en zo is iedereen in staat om elke dag te sparen. Kijk hier voor meer informatie Over ons en Hoe het werkt.

De voordelen van afval inleveren bij Afval loont

 • Ontvang geld voor het inleveren van gescheiden huishoudelijk afval
 • Meer recycling en hergebruik van afval, waardoor de natuur gespaard wordt
 • Afval loont ondersteunt de lokale Voedselbank en andere lokale goede doelen
 • Afval loont is een social enterprise en heeft mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt

Hoe werkt het?

Waarmee kun je sparen?

NIEUW! Dop €0,20/kg Lees hier meer
Papier: €0,02/kg
PMD: €0,13/kg
Textiel: €0,05/kg
Klein Elektrisch: €0,05/kg
Frituurvet: €0,10/kg
Klein Metaal: €0,03/kg

Afvalsoorten die we innemen zonder vergoeding zijn:

 • Lampen (ook TL buizen)
 • Batterijen
 • Cartridges/ Toners

Klik hier voor de brengvoorwaarden

Waar kun je terecht?

 • Centrum
  • Achterom 9, 2991 CP Barendrecht (achter winkelstraat Middenbaan)
  • Maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur & Zaterdag 10.00 – 15.00 uur
  • Laatste dag: 14 december 2019 
 • Voordijk
  • Voordijk 273, 2992 AL Barendrecht (bij Opnieuw & Co)
  • Maandag t/m vrijdag van 9.30 – 17.30 uur & Zaterdag van 10.00 – 15.00 uur
  • Laatste dag: 7 december 2019
 • Carnisselande

Afval loont stopt in Barendrecht

Na vijf jaar moeten wij helaas onze deuren sluiten in de gemeente Barendrecht.
De filialen zullen gefaseerd sluiten. Op 30 november 2019 is de laatste dag dat de Carnisseveste open is, vervolgens op 7 december 2019 de laatste dag bij Opnieuw & Co aan de Voordijk en het filiaal aan het Achterom is voor het laatste keer open op 14 december 2019.
Hieronder het gezamenlijk persbericht van de Gemeente Barendrecht en Afval loont.

Met vriendelijke groet,
Marc ten Oever
Directeur

BERICHT AAN SPAARDERS IN BARENDRECHT
01-10-2019

Geachte deelnemer,

Iedereen is ondertussen geïnformeerd over de sluiting van Afval loont in Barendrecht. Bij afsluiten hoort een correcte afwikkeling. Je hebt bij Afval loont gespaard en hebt een saldo staan bij ons. In onze voorwaarden staat dat wij uitbetalen als er € 10,- spaarsaldo is behaald. Het zou natuurlijk super zijn als je dat nog weet te realiseren, maar we hebben gemeend om, vanwege de sluiting, hier iets anders mee om te moeten gaan.

Er is besloten om de grens te verlagen naar € 5,- spaarsaldo, voor deelnemers die de laatste 1,5 jaar bij ons hebben meegedaan, gerekend vanaf december 2019. Hiermee verlagen we de grens en wordt de lat dus lager om het te halen en uitgekeerd te krijgen.

Graag maak ik ook gebruikt van de gelegenheid om jullie allemaal te danken voor het vertrouwen. Met veel plezier hebben we altijd in Barendrecht gewerkt en hebben we de inwoners leren kennen als genereus, waarbij elkaar iets gunnen als een rode draad door de samenleving loopt. Het hele team in Barendrecht heeft altijd met veel plezier en inzet voor onze deelnemers klaargestaan. Daar zijn we enorm trots op, wat een heerlijk team om mee samen te werken, bedankt!

Als laatste willen we de gemeente Barendrecht bedanken. We stoppen dan wel omdat het beleid is veranderd, maar we hebben altijd goed kunnen samenwerken. “De enige constante in het leven is verandering” en daar leren we van met elkaar.

Succes Barendrecht en blijf aan het milieu denken!

Met vriendelijke groet,

Marc ten Oever
Directeur

Afval loont sluit op 14 december
26 september 2019

De pilot Afval loont stopt eind dit jaar, in goed overleg tussen Afval loont en de gemeente. Het laatste filiaal sluit op 14 december. In 2014 startte Afval loont met als doel het scheidingspercentage in Barendrecht aanzienlijk te verbeteren. De pilot startte voor 4 jaar en is vorig jaar met een jaar verlengd.

Het college heeft Afval loont, op verzoek van de gemeenteraad, uitgedaagd met een plan te komen om na 31 december 2019 financieel onafhankelijk door te gaan in Barendrecht. Voorwaarde daarbij was dat dit in lijn zou zijn met het nieuwe afvalbeleidsplan. Afval loont heeft daarop voorstellen ingediend, waarover diverse gesprekken zijn gevoerd met de gemeente. De gezamenlijke conclusie is dat doorgaan met Afval loont binnen deze kaders niet mogelijk is.

Evaluatie
De pilot werd vorig jaar al, samen met Afval loont, geëvalueerd. Toen bleek dat niet alle doelstellingen werden behaald. Wethouder Cees Schaap: “Afval loont is een prachtig initiatief op het gebied van afvalscheiding, wanneer er in een gemeente geen inzamelstructuur aanwezig is. We zijn dan ook blij met de bijdrage die zij de afgelopen jaren hebben geleverd aan het scheiden van afval in onze gemeente. Maar nu we vanaf dit najaar inwoners faciliteiten gaan bieden om afval te scheiden aan huis, neemt de drempel om zelf afval naar Afval loont te brengen alleen maar verder toe. We hebben gekeken hoe en of Afval loont kan blijven bestaan, naast de dienstverlening van de gemeente. Dat is helaas niet gelukt.”

Goede samenwerking
Jørgen van Rijn, oprichter van Afval loont: “De samenwerking met de gemeente Barendrecht is altijd goed geweest. De gemeente heeft ons de ruimte gegeven om het maximaal haalbare te kunnen bereiken. Zo zijn meer Barendrechters hun afval gaan scheiden en hebben we ons met een leuke ploeg mensen ingezet om dit voor iedereen leuk en aantrekkelijk te maken”. De wethouder onderstreept dat de goede samenwerking. “Wij doen er dan ook alles aan om tot een goede en sociale afronding te komen. De gesponsorde goede doelen worden door de gemeente gecompenseerd en de mensen die werken voor Afval loont zullen naar ander werk worden begeleid”, aldus Cees Schaap.

Laatste filiaal sluit op 14 december
Inwoners konden grondstoffen als plastic en papier de afgelopen jaren gescheiden inleveren bij Afval loont. Hier werden de grondstoffen gewogen, financieel beloond en bijgeschreven op hun eigen account. Dit bedrag kon worden opgenomen of geschonken aan goede doelen. Ondanks dat de doelstellingen niet zijn gehaald, heeft Afval loont de bewustwording onder inwoners om afval goed te scheiden, vergroot. De gemeente en Afval loont kijken positief terug op de samenwerking. Het laatste filiaal van Afval loont sluit op 14 december. Tot die tijd kunnen inwoners er nog terecht.

Foto: Gemeente Barendrecht
Artikel: Barendrechts Dagblad 

Sluiting filialen Afval loont filialen in Barendrecht

 • 30 november 2019, Carnisselande (naast de Carnisse Veste)
 • 7 december 2019, Voordijk 273 (bij Opnieuw & Co)
 • 14 december 2019, Achterom 9.
2019-10-01T12:38:49+02:00