Rotterdam - Hoogvliet

Rotterdam

Afval loont in Rotterdam-Hoogvliet

Van waardeloos, naar waardevol!
Bij Afval loont in Rotterdam-Hoogvliet kun je je afval gescheiden inleveren in ruil voor geld. Hieronder op deze pagina kun je vinden welke afvalstromen in Rotterdam-Hoogvliet geld waard zijn. Bij minimaal € 10,- spaarsaldo kan het geld worden uitgekeerd aan het door jou opgegeven doel. Zo kun je samen sparen voor bijvoorbeeld een goed doel, vereniging, kerk of je  kunt sparen voor eigen gezin. Iedereen heeft elke dag afval en zo is iedereen in staat om elke dag te sparen. Samen sparen voor een doel is nog leuker! Als maatschappelijke organisatie kun je je ook opgeven als spaardoel of misschien wil je wel voor een buurtinitiatief gaan sparen! Kijk hier voor meer informatie Over ons en Hoe werkt het.

De voordelen van afval inleveren bij Afval loont

 • Ontvang geld voor het inleveren van gescheiden huishoudelijk afval
 • Meer recycling en hergebruik van afval waardoor de natuur gespaard wordt
 • Afval loont ondersteunt de lokale Voedselbank en andere lokale goede doelen
 • Afval loont is een social enterprise en heeft mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt

Hoe werkt het?

Het inleveren van afval bij het Afval loont filiaal is snel en makkelijk. Bekijk de informatiepagina om te zien hoe het werkt. Het geaccepteerde afval wordt per soort gewogen. Daarna wordt het corresponderende bedrag aan jouw spaarsaldo toegevoegd. Deponeer vervolgens het afval in de daartoe bestemde containers. Zo simpel is het!

Hoe kan ik geld sparen bij Afval loont?
Om geld te sparen bij Afval loont moet je je registeren. Vervolgens kun je gaan sparen met de Afval loont app of de fysieke spaarpas. Hoe dit werkt lees je op Hoe werkt het?. Je kunt zelf bepalen naar wie het spaartegoed wordt overgemaakt. Je kunt er dus ook voor kiezen om je spaartegoed ten goede te laten komen aan een (lokaal) goed doel of een familielid. Bij minimaal € 10,- spaarsaldo kan het geld worden uitgekeerd aan het door jou opgegeven doel.

Hoeveel geld je kunt sparen met afval hangt af van de samenstelling van je huishouden en de vergoeding per kg. Het is in ieder geval een leuk zakcentje! De vergoeding per kilo in Rotterdam-Hoogvliet staat hieronder.

Afvalsoorten met een vergoeding:

Waarmee kun je sparen?

NIEUW! Dop €0,20/kg Lees hier meer
Papier/Karton: €0,02/kg
PMD: €0,13/kg
Textiel: €0,05/kg
Klein Elektrisch: €0,05/kg
Frituurvet: €0,10/kg
Metaal: €0,03/kg

PMD staat voor: Plastic & Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Deze mogen samen in één zak worden ingeleverd.

*Doppen: Dit zijn alleen plastic doppen. Bij inleveren graag in doorschijnende zakken. Hierdoor kunnen onze medewerkers de doppen controleren. Goede doppen bevatten een driehoekje met de volgende nummers en/of letters:

Welke doppen niet:

 • Dopjes van medicijnen en naalden.Dit geeft een te hoog risico op naalden. Een naald kan leiden tot een “prikincident” en brengt een groot risico met zich mee voor onze medewerkers. Wordt dit bij controle geconstateerd, dan wordt de gehele partij niet aangenomen en weer mee teruggegeven.
 • Dubbele doppen (veiligheidsdoppen)
 • Doppen van pennen en stiften
 • Doppen van ander plastic

Afvalsoorten waarvoor geen vergoeding wordt gegeven:

 • Lampen (ook TL buizen)
 • Batterijen
 • Cartridges/ Toners

Klik hier voor de brengvoorwaarden

Waar kun je terecht?

 • Hoogvliet
  • Middenbaan-Noord 5, 3191 EM Rotterdam.
  • Maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur
  • Zaterdag van 10.00 – 15.00 uur

——————————————————————————————————————————————-

18-10-2018:

Afval loont stopt in Hoogvliet

Na zes jaar moeten wij ook helaas onze deuren sluiten in Hoogvliet.
Het filiaal is op dinsdag 17 december 2019 voor het laatst open.

Hieronder het gezamenlijk bericht van de Gemeente Rotterdam en Afval loont.

Met vriendelijke groet,
Marc ten Oever
Directeur

Rotterdam stopt samenwerking met Afval Loont en Retourette

Boodschap
Eind 2019 stopt Gemeente Rotterdam de samenwerking met Afval Loont in Hoogvliet en Retourette in Delfshaven. Afval Loont en Retourette zijn private locaties waar bewoners afval gescheiden kunnen brengen, onder andere plastic, oud papier en frituurvet. De gemeente ondersteunt beide initiatieven als proef sinds zomer 2013 en december 2014. Het doel van de proeven was met name om de motivatie van bewoners om afval te scheiden te onderzoeken.

Afval Loont en Retourette zamelen onder meer oud papier en karton, vet, plastic, blik en drankpakken en kleine elektrische apparaten in. Deelnemers van Afval Loont ontvangen een kleine vergoeding voor het ingeleverde gescheiden afval, die ze zelf kunnen houden of kunnen geven aan goede doelen. Retourette ondersteunt burgerinitiatieven en geeft geen directe vergoeding aan bewoners.

Beide initiatieven passen in de circulaire gedachte van Gemeente Rotterdam en bij de doelstelling van de Grondstoffennota (afvalbeleid) om te komen tot minder restafval per inwoner per jaar. Helaas maakt een klein aantal bewoners gebruik van de afvalbrenglocaties en halen de brenglocaties relatief weinig gescheiden grondstoffen op.

Sinds de start van de proeven is in Rotterdam veel veranderd in het gescheiden inzamelen van afval. Het aantal wijkcontainers voor glas, papier en textiel is fors uitgebreid. Vanaf 2014 is het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de laagbouw ingevoerd. En sinds mei dit jaar is begonnen met uit het restafval scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken door een geavanceerde installatie bij afvalenergiebedrijf AVR. Deze mogelijkheden om afval te scheiden zijn ook in Hoogvliet en Delfshaven doorgevoerd.

Bewoners kunnen daarnaast hun huishoudelijk afval kwijt bij één van de zeven Milieuparken. Bij de Milieuparken in Rotterdam kunnen 33 grondstofsoorten gescheiden worden. Voor het inleveren van batterijen, spaarlampen, cartridges en kleine elektrische apparaten is de afgelopen jaren een netwerk van inzamelpunten ingericht bij onder meer supermarkten, bouwmarkten en elektronicazaken. Frituurvet kan worden ingeleverd bij onder andere kinderboerderijen, sportclubs en Milieuparken.

Afval Loont en Retourette zijn inmiddels geïnformeerd over het stoppen van de ondersteuning van de gemeente Rotterdam eind 2019. De gemeente is met Afval Loont en Retourette in overleg om het sluiten van de brengwinkels soepel te laten verlopen.

Uitbetalingen automatisch saldo

Na de sluiting van het filiaal, zullen wij de balans opmaken van de spaarsaldo’s. Op dat moment worden de spaarsaldo’s van de deelnemers die na juni 2018 nog hebben ingeleverd bekeken. De grens van uitkeren komt dan te liggen op € 5,-.
Let op! Deelnemers die na juni 2018 niet meer hebben ingeleverd vallen buiten deze regeling.

Tussendoor worden nog normaal de bedragen uitgekeerd met als grens € 10,-.

Om te voorkomen dat je je € 10,- krijgt uitgekeerd waarna je nog verder gaat met inleveren, maar dan net niet de € 5,- haalt, is het verstandig om in je account de uitbetaling op NIET automatisch te zetten. Zie hieronder hoe je dat kan instellen.
Let op! Voor Iphone gebruikers, de app is tijdelijk buiten werking. Log in op onze website in plaats van de app.

Uitbetaling oktober
Wij hebben gewacht met de uitbetalingen van de saldo’s zodat jullie zelf nog een aanpassing kunnen doen in het account aan de hand van onze uitleg hierboven. Volgende week zullen wij de saldo’s overmaken. Dit gaat dus om de accounts die op automatisch uitbetalen staan.

Automatisch uitbetalen

Doneren

Is het spaarsaldo minder dan €5,-?
Kies dan voor doneren! Het bedrag wat er dan nog op het account staat gaat dan naar het account van het goede doel.

Een aantal goede doelen in Hoogvliet zijn:
– De Mariakerk
– Stichting Ambulancewens
– De Dorpskerk
– Stichting de vrienden van de vier heren

Doneren

2019-10-18T14:55:58+02:00